Welke normen zijn er eigenlijk voor bewegen?
We kennen drie normen voor bewegen: De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), de Fitnorm en de Combinorm. Voor 65-plussers is daarnaast de Krachtnorm ontwikkeld. De NNGB heeft als doel de gezondheid te verbeteren. Het doel van de Fitnorm is de conditie te verbeteren.
Welke norm is er voor volwassenen en ouderen.
NNGB: een half uur ten minste matig intensieve lichamelijke activiteit op ten minste vijf dagen in de week. Matig intensief betekent voor 55-plussers bijvoorbeeld wandelen in een tempo van 4 km per uur of fietsen met een snelheid van 10 km per uur.
Beweegrichtlijnen
luidt als volgt:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Doe minstens 150 minuten per week
aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
- En: voorkom veel stilzitten.
Combinorm: combinatie van de NNGB en de Fitnorm. Wie één van beide normen haalt, voldoet aan de combinorm en beweegt genoeg voor een goede gezondheid.
En welke normen zijn er voor 65+?
NNGB: ten minste een half uur matig intensief lichamelijk actief of minimaal vijf en bij voorkeur alle dagen van de week (in zomer en winter). Matig intensief betekent voor ouderen bijvoorbeeld wandelen in een tempo van 4 km per uur of fietsen met een snelheid van 10 km per uur.
- Doe minstens 150 tot 300 minuten matig intensieve beweging per week, zoals wandelen en fietsen verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
- Doe minstens driemaal per week functionele balans- en krachtoefeningen, ter behoud van kracht en balans en voorkomen van vallen.
- En: voorkom veel stilzitten. Compenseer zitten met meer bewegen.
Wat zijn risico’s bij onvoldoende bewegen?
Onvoldoende bewegen verhoogt direct de risico’s op coronaire hartziekten, diabetes mellitus, beroerte, osteoporose, dikke darmkanker, borstkanker, depressie en valincidenten bij ouderen.
Wat is de gezondheidswinst voor mensen met een (verhoogd) risico op diabetes als ze meer gaan bewegen?
Mensen met diabetes type 2 zullen door bewegen mogelijk minder medicijnen nodig hebben en het spuiten van insuline eventueel kunnen uitstellen. Verder heeft bewegen een positief effect op cardiovasculaire risicofactoren zoals bloeddruk, bloedglucosewaarde en gewicht. Dit heeft een gunstig effect op het ontstaan en verloop van complicaties.
Bovendien heeft overgewicht een negatieve invloed op de werking van insuline. En regelmatig bewegen is een uitstekende manier om gewicht onder controle te krijgen en te houden.
Heeft het voor 50-plussers die nooit gesport hebben nog zin om te gaan bewegen?
Ook bij ouderen leveren gedragsveranderingen nog gezondheidswinst op. Stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen hebben een positief effect op de gezondheid van ouderen. Zelfs als ouderen deze gedragsveranderingen pas na hun 65e ondergaan blijkt dit nog effectief te zijn.
Is het verstandig om eerst een arts te raadplegen?
Als u goed gezond bent, is het niet persé noodzakelijk (maar het kan natuurlijk geen kwaad). Als u echter gezondheidsproblemen hebt zoals hart- of vaatklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen (astma, bronchitis, longemfyseem of andere longproblemen), hoge of lage bloeddruk, epilepsie/vallende ziekte, dan is het zeer zeker aan te raden om eerst uw arts te raadplegen. Overigens houden we bij de oefeningen altijd rekening met uw eventuele beperking. Als er sprake is van problemen met het hart, diabetes of epilepsie, stellen we het ook op prijs dat u ons dat (uiteraard vertrouwelijk) vertelt. Zodat we u in een noodsituatie adequaat kunnen helpen.
Wordt er bij Sportief Wandelen fanatiek gewandeld?
We zijn zeker geen fanatieke wandelclub. We doen namelijk meer dan wandelen, we noemen het soms wandeltraining. Het gaat er niet om van A naar B te lopen, maar om wat je onderweg doet. We doen veel aan bewegingsoefeningen, inspanningsoefeningen, techniektraining, kortom alles wat mensen fit en in conditie houdt.
Daarnaast wordt in de oefeningen op een speelse manier regelmatig een soort hersengymnastiek ingebouwd, zodat ook het brein gestimuleerd wordt. Een wandeltraining bestaat meestal uit bewegingsoefeningen, loopoefeningen, lekker doorwandelen met tempowisselingen en uitlopen.
Als ik inschrijf voor Sportief Wandelen, hoe lang zit ik er dan aan vast?
Bij Sportief Wandelen schaf je een 10-rittenkaart aan voor 20 euro. Een strippenkaart is 6 maanden geldig.
Je hoeft dus geen lidmaatschap aan te gaan.
Is er een mogelijkheid om een keer te komen kijken of het me bevalt?
Ja natuurlijk. Bij Sportief Wandelen doe je de eerste keer mee zonder te betalen, om te kijken of het aan je verwachtingen voldoet.
Kan ik op elk gewenst moment instappen?
Ja, je kunt op elk moment instappen.
Ik wil vaker dan 1x per week Sportief Wandelen, is dat mogelijk?
Ja, dat is mogelijk je betaald nl. per keer. Zo kan je ook op verschillende locaties instappen en deelnemen aan Sportief Wandelen.
Is er na het sporten gelegenheid om nog even na te praten en bijvoorbeeld koffie te drinken?
Gezelligheid en sociale contacten zijn heel belangrijk, zeker ook als je ouder wordt. Dus is het een goede gewoonte om na het sporten even na te praten en iets te drinken.